Tuesday, January 13, 2009

Xampp dan Joomla! - Php

Aku pun bukan pandai sangat, so kite same2 la belajar share ape yang kite tau ok.
ini care nak buat php joomla kat dlm komputer korang la. kire mcm nak test2 sebelum upload kat web hosting

1. korang mesti ade XAMPP yang akan buat localhost, download kat sini
http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html

2. lepas dah install pastikan sume bende tu on
start > program > apache friends > xampp > xampp contorl panel
pastikan korang tick kat kotak apache & my xql untuk running kan bende alah tu.

3. Lepas tu try pegi kat browser taip http://localhost, then kalo bende tu running, xampp akan keluar
kat browser tu.

4. Download Joomla 1.5 package plak. Download di sini .

5. Dah download , extract kat folder name joomla.

6. Copy fail-fail yang ada dalam folder tu.

7. Pegi pada c:\program files\xampp\htdocs , create 1 folder name joomla

8. dalam folder tersebut paste fail yang korang copy tadi.
c:\program files\xampp\htdocs\joomla <-- dalam ni tempat utk paste fail tadi

9. pastu pegi ke http://localhost/joomla

8. Install Joomla!


2 comments:

Anonymous

bagus bagus!!
aku tgh cari bende ni la..
ade projek plak utk praktikal
thankz bro

ruffemo

ape lak beza joomla dgn jboss?